Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Radio Mbosna.eu

Epidemiologinja upozorava: “Ja sam majka i želim da se otvore škole, ali ako se ovaj uslov ne ispuni, epidemija će buknuti”

Neke se odlučuju za onlajn nastavu, neke planiraju da prilagode školu epidemiološkim uslovima. Međutim, svi zaboravljaju na važan detalj.

Svi se slažu, a posebno roditelji, da bi bilo bolje da škole budu klasične, a ne onlajn – kako bi se djeca socijalizovala, roditelji predahnuli, a i jer je nastava ipak efektivnija uživo. Međutim, epidemiologinja Aleksandra Feders za medicinski časopis “Stats” piše da, iako joj i samoj kao majci nemirnog školarca, škola užasno fali, razmišlja da li će ga pustiti da se vrati.

– Dok čitam planove za ponovno otvaranje škola, sve više shvatam koliko su ti planovi neubjedljivi i teško izvodljivi. Mislim da većina tih planova neće pomoći da djeca i njihovi roditelji budu bezbjedni. Zašto? Jer svi planovi previđaju najvažniju stvar.

Kovid-19 se primarno prenosi kapljično, dakle kapljicama koje putuju vazduhom. Većina škola nema dobar ventilaciioni sistem, ako ga uopšte i imaju. O tome ne govori nijedan plan. Škola mog sina u Njujorku već nam je poslala plan za otvaranje. Pravila uključuju obavezno često pranje ruku, držanje razmaka među klupama, smanjen broj učenika u razredu, mjerenje temperature djeci. O ventilaciji ni govora. Trenutno, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ima preporuku u vezi sa ventilacijom koja glasi da je “obavezno dobro provjetravanje prostorija, a poželjno je da su vrata i prozori što češće otvoreni”. Međutim, u razredu punom male djece, mnoge škole imaju pravilo o tome da prozori zapravo budu zatvoreni. Ako su djeca zatvorena u prostoriji koja se ne provjetrava, nikakva distanca ne pomaže.

Do sada već imamo mnogo dokaza o tome koliko se virus lako prenosi u zatvorenim prostorijama bez ventilacije. Ipak, o tome niko ne govori. Jasno je zašto – školi je dodatan trošak i napor da sredi i pitanje ventilacije. Međutim, sve dok se to pitanje ne otvori, ja neću svoje dijete slati u školu – zaključuje ova epidemiologinja u svom tekstu, prenosi “Žena“.

Haber.ba

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ