Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Radio Mbosna.eu

Kanton Sarajevo u maju posjetilo samo 574 turista, 99 posto manje nego prošle godine

Kanton Sarajevo u maju posjetilo samo 574 turista, 99 posto manje nego prošle godine

Naglasila je da broj dolazaka stranih turista iznosi 148 te da je manji za 99,7 posto ili 49.211 turista manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Broj dolazaka domaćih turista iznosi 426 i manji je za 93,2 posto ili za 5.794 turista manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Kušundžija je istakla da u maju broj noćenja turista iznosi 1.286 i bilježi pad od 98,8 posto ili 103.296 noćenja manje nego u istom mjesecu prethodne godine.

– Pad u dolascima i noćenjima bilježi se zbog aktuelne epidemiološke situacije koja vlada u Bosni i Hercegovini i svijetu, a koja je izazvana pojavom novog koronavirusa – kazala je Kušundžija.

Govoreći o broju smještajnih kapaciteta, istakla je da iznosi 566 te da je ukupan broj soba, 6.876, veći je za 9,2 posto, dok je broj kreveta (15.719) veći za 11,7 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

– U razgovoru sa turističkim radnicima iz sarajevskih hotela saznajemo da se stanje u popunjenosti neznatno mijena sa tek po 10 do 20 zauzetih soba. Neizvjesno je stanje s rezervacijama, stare su otkazane, a nove očekuju tek u julu i augustu – kazala je Kušundžija izražavajući nadu da će otvaranje avionskih linija i granica brzo promijeniti trenutno situaciju.

Također je istakla da je Sarajevo Film Festival ‘svijetla tačka’ predstojeće ljetne turističke sezone.

– Optimistično vjeruju da će biti bolje u julu i augustu – poručila je.

Kušundžija je istakla da je pandemija koronavirusa do sada ostavila veliki trag i ogroman gubitak za sve turističke radnike.

– Budući na vrlo promjenljivu i neizvjesnu epidemiološku situaciju zbog koronavirusa, teško je dati prognozu budućeg turističkog djelovanja. Naravno, Turistička zajednica Kantona Sarajevo konstantno radi, sarađuje i pomaže u sferi unapređenja i promocije turizma u KS – dodala je.

Međutim, smatra da turizam u Kantonu Sarajevo polako počinje da se okreće u smjeru normalnih tokova što potvrđuje i najava dolaska prve grupe turista iz Srbije, koji u Sarajevo trebaju stići u nedjelju i to nakon više od dva mjeseca zabrane ulaska strancima u BiH.

– U Sarajevu je najavljeno održavanje i Sarajevo Film Festivala u augustu, što je izuzetno optimistično za sve turističke radnike, s obzirom na to da je to vrijeme kada nam je godinama unazad dolazilo najviše turista – kazala je,prenosi Faktor.

Ipak, Kušundžija je zaključila da se očekivanja i djelovanje u turističkom smislu mora podrediti zdravstvenoj i epidemiološkoj situaciji koja je promjenljiva i koja će definitivno imati značajan utjecaj na proces turističkog oporavka.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ