Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Radio Mbosna.eu

Milorad Dodik najavio jedinstvenu srpsku listu za izbore u Mostaru

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Istočnom Sarajevu sa predstavnicima strukovnih i političkih organizacija Srba iz Mostara o izmjenama i dopunama Izbornog zakona koje se odnose na izbore u Mostaru, te o formiranju jedinstvene srpske liste za izbore u ovom gradu.

On je istakao da će osnovni zahtjev biti da se provede odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa konstitutivnosti Srba u kantonu i da do izbora to pitanje bude regulisano.

Dodik je istakao da postoji određeno nezadovoljstvo zbog činjenice da je na ovaj način sve završeno, mimo zvaničnog prisustva predstavnika Srba u političkom dogovoru o izmjenama Statuta Grada Mostara i Izbornog zakona BiH u dijelu za Mostar.

Postoji bojazan za određena rješanja, pogotovo ona koja su u kondicionalu i koja treba da budu donesena i postavlja se pitanje da li Srbi imaju pravo da vjeruju na datu riječ ili da zatraže određena pozicioniranja – izjavio je Dodik novinarima u Istočnom Sarajeva.

On je najavio da će se razgovarati sa političkim partnerima o tome kako na bolji način pozicionirati vidljivost Srba i obezbijediti da budu ravnopravno zastupljeni, kao i ostala dva konstitutivna naroda.

Naš zahtjev će biti da se uvaži popis iz 1991. godine, jer je to nešto što su uporno nama u Republici Srpskoj tražili – poručio je Dodik.

On je istakao da će osnovni zahtjev biti da se provede odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa konstitutivnosti Srba u kantonu i da do izbora to pitanje bude regulisano.

Tražićemo da se obezbijedi ravnopravno učešće u odlučivanju i predstavnika srpskog naroda vezano za raspolaganje sredstvima i svim izvršnim ovlaštenjima koji imaju gradonačelnik i predstavnik Vijeća, da se i za predstavnika srpskog naroda nađe adekvatan pristup kako bi mogli, kao konstutitivni narod, na pravi način da odlučuje – rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Ono što je veoma važno, dodao je on, jeste da kroz raspodjelu programskih investicionih sredstava budžeta grada Mostara bude garantovano usmjeravanje i na područje gdje žive i Srbi, a ne kao do sada da to bude stvar nekog humanitarnog ili minimalnog učešća gradskog budžeta u svemu tome.

Razgovarali smo i o tome da izbori svakako treba da se održe u vremenu kada to zakon propisiju, to znači 150 dana nakon raspisivanja izbora – naveo je on.

Na sastanku je bilo riječi i o pripremi i učešću na samim izborima.

Drago mi je što svi ovde zastupaju i političke partije koje su prisutne i gradskim odborima SNSD-a i SDS-a i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Koordinacija Srba Mostar i predstavnici udruženja Srba u različitim organizacijama smatraju da je ključno pitanje da se napravi jednistvena srpska lista i da se animiraju Srbi da glasaju – rekao je Dodik.

On je najavio da će to biti tema sutrašnjeg sastanka u Banjaluci gdje je predsjednik Srpske Željka Cvijanović sazvala predstavnike političkih partija koje participaraju na prostoru grada Mostara da se pokuša postići dogovor o tome.

Drago mi je što smo danas razgovarali i da mogu da prenesem njihovo jednistveno uvjerenje da je neophodno i da je to preduslov za bilo kakvo adekvatno zastupanje Srba u eventualno novoizabranom Gradskom vijeću Mostara – naglasio je Dodik.

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali su 17. juna u Mostaru sporazum o izmjenama Statuta Grada Mostara i Izbornog zakona BiH u dijelu za Mostar čime je omogućeno da se deblokira izborni proces i da se u gradu na Neretvi nakon 12 godina održe izbori.

Novi izborni model donosi i nova pravila po kojima će Mostarci birati Gradsko vijeće. Prema tom modelu, iz šest izbornih područja biraju se 22 vijećnika, na način da se iz većinski hrvatskih bira njih 13, a iz većinski bošnjačkih, devet. Preostalih 13 gradskih vijećnika bira se s gradske liste.

Što se tiče nacionalne zastupljenosti u Gradskom vijeću Mostara, taj dio pregovarači nisu dirali i ostaje da se u Vijeće bira najviše po 15 predstavnika jednog konstitutivnog naroda, a najmanje četiri, te jedan iz reda ostalih, prenosi “Srna”.

Haber.ba

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ