Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Radio Mbosna.eu

Mostar više nije grad slučaj: Prve izjave Izetbegovića i Čovića nakon potpisa

Potpisan je sporazum o novom izbornom modelu za Mostar i izmjenama Statuta grada, koji je donio visoki predstavnik Paddy Ashdown 2004. godine, na sastanku osim Čovića i Izetbegovića, bili su prisutni još američki ambasador Eric Nelson i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, te visoki predstavnik Valentin Inzko i šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Mostarci su ovaj sporazum čekali 12 godina, kako bi mogli birati predstavnike vlasti u svome gradu, a nakon današnjeg dogovora Mostar više nije “grad-slučaj”.

“Presuda Ustavnog suda u predmetu Ljubić, Komšić, presuda Suda u Strazburu, koje afirmiraju građanski princip. To neće biti lako, ali nije nemoguće uz pomoć prijatelja, eksperata Venecijanske komisije. Zadali smo rok od godinu dana da to riješimo”, kazao je Izetbegović.

Lider SDA je komentirao i sporazum za Mostar.

“Prihvaćen je izborni model, koji će proporcionalno pratiti broj glasača po izbornim jedinicama. Onda je sam dogovor koncipiran da se Mostarom treba rukovoditi zajedno, to znači mnogo blokada, usporavanja procesa, ali u ovom času je tako. Ne znam da li će ova generacija političara dočekati normalniji Statut, ali neka buduća hoće”, izjavio je Izetbegović.

S druge strane, Čović je kazao:

Već iduće sedmice SDA i HDZ podnose prijedlog izmjena Zakona za izborima u Mostaru kako bi se održali izbori održali zajedno s lokalnim izborima”.

Zatim je govorio o novom Statutu.

“Definiran je novi Statut koji će biti usvojen na prvoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara. Sada je sigurno da će u Mostaru biti izbori kada budu organizirani lokalni izbori”, poručio je Čović, prenosi “Bljesak“.

Haber.ba

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ