Reklam
Reklam

Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Reklam
Radio Mbosna.eu

Način na koji gledamo na život može uticati na zdravlje srca

Reklam
Način na koji gledamo na život može uticati na zdravlje srca

U analizi koja se temelji na postojećim istraživanjima, znanstvenici su istražili podatke iz 15 studija u koje je bilo uključeno nešto manje od 230 tisuća ljudi, a praćeni su prosječno 14 godina, piše Tportal.

Tijekom tog vremena, najoptimističnije osobe imale su 35 posto manje šansi od najpesimističnijih za srčani ili moždani udar, a 14 posto manje izgleda da umru iz nekog drugog razloga, objavljeno je u JAMA Network Open.

‘Ti rezultati sugeriraju da pozitivno i negativno razmišljanje ne samo da utječu na kvalitetu života nego mogu biti povezani i sa zdravljem’, rekao je Alan Rozanski, vodeći autor studije i znanstvenik na Icahn School of Medicine u Mount Sinaiju u New Yorku.

Optimisti imaju pozitivnije zdravstvene navike koje im pomažu da žive dulje, rekao je Rozanski. Oni bolje jedu, više vježbaju i manje puše od pesimista, a imaju i bolje načine nošenja s problemima koji im pomažu da budu proaktivni na polju svog zdravlja i da prolaze kroz teška vremena ne mijenjajući navike u nezdrave.

Pesimizam, suprotno tome, može potaknuti češće upale te učiniti ljude podložnijima razvoju metaboličkih poremećaja koji mogu skratiti život, kazao je Rozanski.

Dok su mnoge studije kroz prošlih nekoliko desetljeća povezale stres i promjene raspoloženja s povećanim rizikom od srčanih bolesti, ovi rezultati nude svježe dokaze da gledanje na život može utjecati na zdravlje srca.

‘Optimizam se dugo povezuje s boljim rezultatima u školi i na poslovima poput prodaje, sporta, politike i u društvenim odnosima, ali on je i važno zdravstveno pitanje koje dosad nije dovoljno istraženo’, rekao je Rozanski.

Reklam
PODIJELI NA.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ