Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Radio Mbosna.eu

Nikola Špirić: “Nije bilo elemenata za usvajanje zakona o VSTV-u”

Nikola Špirić: “Nije bilo elemenata za usvajanje zakona o VSTV-u”

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić (Savez nezavisnih socijaldemokrata), komentirajući činjenicu da na sjednici tog Doma danas nije prihvaćen Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, rekao je novinarima da su se delegati izjašnjavali o stavu nadležne Ustavno-pravne komisije Doma koja prethodno, na njenoj sjednici, nije podržala ovaj zakon.

Stav Komisije je podržan, pa samim tim zakon ne ide u daljnju proceduru, odnosno nije usvojen, kazao je.

Ne sporim namjeru delegata/poslanika da predlažu nova zakonska rješenja. Znate da je reforma pravosudnog sistema strateška reforma BiH i da su bile teške političke debate kad je činjen prvi korak u toj reformi, kao i da je taj prvi korak napravljen.

Naravno da postoji nezadovoljstvo situacijom u pravosudonom sistemu. Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo su stanovišta: reforma da, ali reforma pravosuđa; separatno rješavanje bilo kojeg problema neće riješiti izazove u pravosudnom sistemu. I sve dok traje dijalog Evropske komsije i Bosne i Hercegovine, tzv. strukturirani dijalog, da treba otvoriti političku debatu o svim otvorenim pitanjima te doći do validnog zakonskog rješenja – Špirićeve su riječi.

Ovaj delegat iz Republike Srpske je također naveo da je danas pozvao sve delegate Doma naroda da ne ignorišu stavove ostalih nivoa vlasti koji imaju svoju ulogu u pravosudnom sistemu.

Ti nivoi su Republika Srpska, Federacija BiH i Distrikt Brčko, kazao je Špirić, zaključujući da nije bilo elemenata da danas bude usvojen zakon o prestanku mandata VSTV-a, prenosi “Fena”.

Haber.ba

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ