Reklam
Reklam

Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Reklam
Radio Mbosna.eu

Opasno je i dodirnuti: Je li ovo najotrovnija gljiva na svijetu

Reklam
Opasno je i dodirnuti: Je li ovo najotrovnija gljiva na svijetu

U kišnim šumama kod australskog grada Cairnsa u Queenslandu pronađena je otrovna vatrena koraljna gljiva (Poison Fire Coral), koja se smatra jednom od najopasnijih na svijetu. Naučnici su dosad smatrali da se ova vrsta gljiva može naći tek u Japanu i Koreji te su iznenađeni otkrićem.

Ako se pojede, gljiva izaziva bolove u trbuhu, povraćanje, vrtoglavicu, zatajanje organa i snažno oštećenje mozga. Ako se odmah ne potraži ljekarska pomoć, konzumacija dovodi do smrti. Fatalne posljedice moguće su ako se od nje pripremi i čaj.

Opasna je čak i na dodir.

Od stotine otrovnih gljiva koje su poznate stručnjacima, ova je jedina čije se toksini mogu upiti kroz kožu,” izjavio je dr. Matt Barrett za “BBC”. Nakon kontakta s otrovnom vatrenom koraljnom gljivom može doći do upala i dermatitisa popraćenog snažnim svrbežom.

Naučnici su došli do tog neočekivanog otkrića dok su pregledavali materijale lokalnog fotografa iz Cairnsa. Pretpostavljaju da je vjetar donio spore te gljive prije nekoliko hiljada godina.

Otrovna vatrena koraljna gljiva je samo jedna od dvadesetak novih vrsta koje su otkrivene u Australiji u posljednjih šest mjeseci.

Reklam
PODIJELI NA.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ