Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Radio Mbosna.eu

Papa pogođen odlukom o pretvaranju Aja Sofije u džamiju

“Moje misli idu u Istanbul, mislim na Aja Sofiju. Jako se osećam pogođeno”, rekao je papa tokom nedeljne molitve.

Njegove reči prvi su komentar Vatikana na tursku odluku.

Vatikanski dnevnik “Oservatore Romano” je 11. jula o tome samo činjenično izvestio, navodeći glavne međunarodne reakcije, ali bez komentara.

Crkva Svete mudrosti ili Aja Sofija izgrađena je početkom petog veka i više od devet vekova bila je crkva u kojoj su se krunisali vizantijski carevi.

Osmanski sultan Mehmed II ju je nakon osvajanja Konstantinopolja 1453. pretvorio u džamiju. Tada su joj dograđeni minareti, a u unutrašnjosti izvedene znatne prepravke.

Nakon Prvog svetskog rata, raspada Osmanskog Carstva i osnivanja sekularne Republike Turske, a po nalogu Kemala Ataturka, pretvorena je 1934. u muzej. Tada su otkriveni mnogi mozaici i arheološki ostaci starije Konstantinove bazilike.

Više zemalja, među kojima SAD, Francuska i Rusija osudile su Ankaru zbog pretvaranja Aja Sofije u džamiju, za šta se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zalagao godinama.

Državno veće – najviši upravni sud Turske presudilo je u petak, 10. jula u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu, prenosi RSE.

Haber.ba

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ