Reklam
Reklam

Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Reklam
Radio Mbosna.eu

S mozgom djece se manipuliše: Video-igre djeluju kao kokain, evo kako jedino možete da ih zaštitite

Reklam
S mozgom djece se manipuliše: Video-igre djeluju kao kokain, evo kako jedino možete da ih zaštitite

Video-igre štetne su isto kao droga – tako su nedavno roditelji dva dječaka opisali utjecaj digitalnog svijeta na njihovu djecu.

Ne kao drogu, ali kao zavisnost, video-igre je označila Svjetska zdravstvena organizacija.

– S mozgom djece se manipuliše. Djeci se kroz video-igre zadovoljavaju određene potrebe koje ne mogu zadovoljiti svakodnevnom životu. Moramo imati u vidu da se igrice lijepe na psihološku osnovu, a imaju efekat na mozak kao da uzimaju kokain, kaže Milan Radovanović.

Šefica Dnevne bolnice Centra za nehemijsku zavisnost Milica Repac kaže da nehemijske zavisnosti dovode do određenih fizioloških promjena u funkcionisanju centralnog nervnog sistema.

Više od 77 odsto djece video-igre igra iz zabave, skoro 13 odsto zbog uzbuđenja, a 10 odsto jer iz video igrica, kako kažu, mogu nešto da nauče.

Međutim, sa pojavom tableta i pametnih telefona mlađa populacija je sve ugroženija – zavisnost se prosječno javlja kod jedanaestogodišnjaka dok je prethodnih godina donja starosna granica bila 16 godina, upozoravaju stručnjaci.

– Zavisnost je onda kada ne može više da se kontroliše, kada se prekomjerno provodi vrijeme na mrežama i kada se zapostavljaju ostale obaveze, kada su djeca manje efikasna u školi, objašnjava Milica Repac.

Od knjige akcione video-igre odvajaju 44 odsto djece u Srbiji, virtuelne strategije 22 odsto, a sportske video igre 19 odsto.

– Djetetu treba ograničiti, to je ono na čemu insistiramo, ali nasilno oduzimati kompjuter i slične stvari kod osobe koja je formirala zavisnost, mogu da dovedu do niza negativnih efekata i da onda imamo veću štetu nego korist, ističe Milan Radovanović.

Milica Repac kaže da se sa mlađim pacijentima rade porodične terapije i savjetovanje sa roditeljima.

Savjet je i da dijete ne provede više od trećine slobodnog vremena za kompjuterom i da mu se ponudi nešto zanimljivije, prenosi “Kurir“.

Reklam
PODIJELI NA.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ