Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Radio Mbosna.eu

SNSD traži obustavu planiranja novih malih hidroelektrana u RS

Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zatražio je danas da Narodna skupština Republike Srpske zaduži entitetsku vladu i nadležna ministarstva, da uz učešće Komisije za koncesije, trenutno obustave razmatranje svih novih inicijativa za planiranje malih hidroelektrana u tom bh. entitetu.

Ta mjera bila bi na snazi sve dok Vlada i nadležna ministarstva u narednih šest mjeseci ne sačine prijedlog mjera kojim će se preispitati svi ugovori o koncesijama i status aktivnosti predviđenih tim ugovorom.

Zatražili su i da se uradi analiza hidropotencijala na vodotocima RS te da preispitaju i izmijene postojeći sistem podsticaja proizvodnje električne energije iz ove vrste obnovljivih izvora električne energije.

Iz Kluba poslanika Demos-a predlažu da Vlada u roku od 90 dana izvrši analizu i predloži izmjene zakonskih i drugih akata, a u cilju potpune zabrane gradnje malih hidroelektrana na teritoriji RS.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, o kojem danas raspravlja Narodna skupština RS, uređuje se namjena sredstava prikupljenih od koncesione naknade, a osim već propisanih, i solarna postrojenja sa foto-naponskim ćelijama na zemlji, instalisane snage do 250 kilovata, izuzimaju se iz predmeta koncesije, odnosno, koncesionog odnosa.

Na početku današnjeg drugog nastavka redovne sjednice parlamenta poslanici su razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, prenosi “Fena”.

Haber.ba

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ