Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Radio Mbosna.eu

Varhelyi pozdravio sporazum u Mostaru: Ovo je važan korak

Sporazum će, kako je naveo na svome Twitter profilu, utrti put da se općinski izbori u Mostaru održe prvi put nakon 2008. godine.

Dodao je kako je riječ o važnom koraku, budući da je održavanje izbora u Mostaru jedan od 14 ključnih prioriteta koje BIH treba ispuniti sukladno Mišljenju Evropske komisije.

Nakon što se Varhely oglasio na Twitteru, iz Delegacije EU u BiH uputili su saopćenje, odnosno zajedničku izjavu visokog predstavnika EU-a Josepa Borrella i komesara za susjedstvo i proširenje Várhelyija o političkom sporazumu o izbornom zakonu po pitanju Mostara.

Njihovu izjavu prenosimo u cijelosti:

Pozdravljamo današnji politički sporazum lidera o izbornom zakonu po pitanju Mostara koji bi napokon omogućio stanovnicima Mostara da nakon 12 godina ostvare svoje pravo glasa na lokalnim izborima. Sada očekujemo brzo usvajanje povezanih zakonskih amandmana u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u skladu sa propisanim procedurama, te apelujemo na vladajuću većinu da osigura sve neophodne uslove za održavanje lokalnih izbora diljem zemlje, što uključuje i usvajanje budžeta.

Održavanje lokalnih izbora u Mostaru uvršteno je u 14 ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Što se tiče političkog sporazuma o daljnjoj izbornoj reformi, EU ponovo naglašava potrebu da se u potpunosti adresiraju ključni prioriteti iz Mišljenja kako bi Bosna i Hercegovina napredovala na svom putu ka prijemu u EU.

Pitanja koja se tiču izbora trebaju se rješavati u skladu s evropskim standardima, pri tom uzimajući u obzir kontekst specifičan za zemlju. Ne bi se trebali poduzimati bilo kakvi zakonodavni ili politički koraci koji bi otežali provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i povezanih presuda. Bosna i Hercegovina također treba provesti preporuke OSCE-a / ODIHR-a kako bi unaprijedila demokratski kvalitet izbornih procesa, prenosi “Faktor“.

Haber.ba

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ