Reklam
Reklam

Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Reklam
Radio Mbosna.eu

Zašto su Inke sagradile Machu Picchu na tako nepristupačnom mjestu?

Reklam
Zašto su Inke sagradile Machu Picchu na tako nepristupačnom mjestu?

U ponedeljak, 23. septembra 2019, na godišnjem skupu geologa u američkom gradu Feniksu, Rualdo Menegat, geolog sa brazilskog Federalnog univerziteta u Rio Grande do Sulu, predstavio je rezultate detaljne geoarheološke analize koja ukazuje da su Inke namjerno izgradile Maču Pikču – kao i neke od ostalih gradova – na unakrsnim tektonskim linijama.

Pomoću kombinacije satelitskih snimaka i mjerenja na terenu, Menegat je ustanovio gustu mrežu isprekidanih raseda ispod svjetske baštine UNESKO-a.

Njegova analiza pokazuje da pukotine variraju u obimu – od sitnih, koje su vidljive na pojedinom kamenju, do glavnih, 175 kilometara dugačkih procjepa, vezanih za cijele rečne doline.

Budući da neki od tih procjepa imaju pravac sjeveroistok – jugozapad, a drugi sjeverozapad – jugoistok, oni zajedno prave oblik slova ‘H’, i presjecaju se ispod drevnog grada.

Menegatovi nacrti ukazuju da su urbani dijelovi, okolna poljoprivredna dobra, kao i pojedine zgrade i stepenice, usklađeni sa rasjednim linijama.

Geolog navodi da su i drugi gradovi Inka smješteni na presjeku takvih rasjeda.

Smatra da su tektonska kretanja u tom području proizvela mnoštvo usjeka i lako lomljivih kamenih blokova, što je smanjilo potrebu za njihovom obradom i sječenjem i olakšalo gradnju.

“Bilo bi nemoguće izgraditi ovakav grad visoko u planinama da građevinski materijal nije bio dostupan”, dodao je.

Mreža geoloških nepravilnosti pružala je i druge prednosti Inkama, kao što je skladištenje vode.

“Tektonske pukotine tog područja usmjeravale su kišnicu direktno na određeno mjesto”, objašnjava geolog.

Takođe, gradnja na tako visokoj tački imala je korist u vidu izolacije i zaštite od lavina i klizišta, koji su uobičajeni u tom okruženju, prenosi “RTS“.

Usjeci i pukotine ispod Maču Pikčua takođe su pomogli da se mjesto isuši tokom intenzivnih kiša u regionu.

Procjenjuje se da je oko dvije trećine vremena pri izgradnji veličanstvenog grada bilo posvećeno izgradnji podzemnih odvoda.

“Već postojeće pukotine pomogle su ovom procesu i očuvanju tog sistema. Maču Pikču nam jasno pokazuje da je civilizacija Inka bila carstvo ‘izlomljenih stijena’”, navodi Menegat.

Reklam
PODIJELI NA.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ