Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Radio Mbosna.eu

Zbog čega sve više mladih doživi moždani udar

Ishemička CV bolest je češća, uzrokovano je embolijom (najčešće iz srca) i trombozom.

Hemoragična CV bolest je, srećom, rijeđa od ishemičke, a dešava se kad dođe do izliv krvi u samo tkivo mozga i u moždane ovojnice.

Većina moždanih udara (šlogova) dešava se starijim ljudima, jer normalno je da – kako organizam stari – postajemo podložniji vaskularnim oboljenjima.

Ipak, danas ljekari često imaju prilike da vide i kako mladi ljudi, čak i oni u 20-im i 30-im godinama, imaju problema s nakupljanjem masti, holesterola i drugih supstanci koje se lijepe na zidove arterije.

Zbog čega sve više mladih doživi moždani udar?

Kod mlađe populacije ovi problemi s arterijama poznati su kao preuranjena ateroskleroza.

Najčešći faktori rizika ateroskleroza (bolest sužavanja i otvrdnjavanja arterija, uslijed nagomilavanja masnih naslaga u njima) u velikoj mjeri se preklapaju s onima za moždani udar.

Ovi faktori rizika uključuju lošu ishranu, manjak fizičke aktivnosti, pušenje, visok krvni pritisak, visok nivo holesterola i gojaznost. Od svega navedenog, visok krvini pritisak najveći je rizik za sve tipove moždanog udara.

Na sreću, čak 80 posto slučajeva moždanih udara može da se predupredi pravilnim stilom života i redovnim kontrolama i praćenjem.

A ako imate i trunku sumnje da doživljavate moždani udar (šlog), obavezno pozovite Hitnu pomoć, prenosi “Lepota i zdravlje“.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ